Sinds de inwerkingtreding van de Wet verbetering poortwachter in 2002, zijn werkgevers verplicht zich in te spannen om langdurig ziekteverzuim te beperken. Medewerkers die niet verder kunnen in hun eigen werk moeten door hun werkgever geholpen worden om ander passend werk te vinden. Eerst binnen het eigen bedrijf, als dat niet lukt daarbuiten.
Wanneer na 1 jaar ziekte niet zeker is dat een medewerker binnen 3 maanden volledig in eigen werk kan terug keren, wordt bijna altijd een spoor 2 ingezet. Dit wordt geadviseerd door een arbeidsdeskundige, n.a.v. het arbeidsdeskundig onderzoek dat na het 1e ziekte jaar wordt ingezet.
Werkgever is specialist in zijn eigen vakgebied of producten en heeft waarschijnlijk weinig of geen ervaring met re-integratiebegeleiding spoor 2. Ik kan van dienst zijn om de medewerker goede en adequate re-integratiebegeleiding te bieden. Begeleiding die voldoet aan de eisen van het UWV.
Binnen mijn dienstverlening werk ik met een trajectplan t.b.v. re-integratie. Dit stel ik op n.a.v. een kennismaking/intakegesprek met de medewerker. Leidend voor de invulling van het traject zijn de Functie Mogelijkheden Lijst (FML) die door de bedrijfsarts is opgesteld en de resultaten vanuit het arbeidsdeskundig onderzoek dat na 1 jaar ziekte wordt afgenomen.
In het trajectplan werk ik met het persoonsprofiel èn het zoekprofiel van een medewerker. Daarnaast maak ik duidelijk welke stappen nodig zijn om een medewerker weer in passend werk actief te krijgen.
Belangrijk is om bij de start van het traject aandacht te hebben voor het mogelijke verlies van de eigen baan, rouw bij baanverlies. Medewerkers werken soms al jaren in een functie of in een organisatie en hebben het gevoel dat ze nu “opeens weg moeten”, dat ze afgeschreven worden.
Om vervolgens samen te proberen de focus te verleggen en te gaan onderzoeken wat nog wél kan.
Aan de slag met het verbeteren van sollicitatievaardigheden en het helder krijgen van mogelijk passende functies. Daarbij maak ik vaak gebruik van werkervaringsplaatsen (WEP). Dit is een mooie manier om in de luwte een herstart in werk te kunnen maken. Op de WEP kan een medewerker onderzoeken of een functie daadwerkelijk passend is. Ook kan de medewerker onderzoeken wat zijn of haar belastbaarheid in werk op de werkplek is en indien mogelijk uitbouwen. De afspraken t.b.v. de WEP worden vastgelegd in een WEP-overeenkomst.
Iedere 6 weken stel ik een voortgangsrapportage op. Deze rapportages kunnen, indien aan de orde, bij de WIA keuring in het re-integratiedossier van de medewerker aan het UWV worden overlegd. Uiteraard bereid ik de gesprekken t.b.v. de WIA keuring met de medewerker voor. Als de medewerker er prijs op stelt, ga ik ook mee naar de gesprekken t.b.v. WIA keuring bij het UWV.
In het re-integratietraject 2e spoor hou ik van korte lijnen. Heldere communicatie en onderling overleg bij mogelijke veranderingen in de situatie van de medewerker of bij problemen in het re-integratietraject.
Een gezonde dosis stress. Daar is niets mis mee. Sterker nog, het is nodig om te kunnen presteren. Na gedane arbeid volgt rust en ontspanning om de accu weer op te laden. Een biologisch en fysiek proces.
Wordt dit natuurlijke stress-systeem structureel verstoord, dan ontstaan er klachten. Mensen voelen zich hyperactief of juist opgebrand. Met ziekmeldingen of langdurig verzuim als gevolg. Als leidinggevende, verzuimprofessional of bedrijfsarts wil je dit te alle tijden voorkomen.
Ik focus bij mijn trajecten als eerste op bewustwording bij mijn kandidaten. Immers, wanneer je begrijpt hoe je biologische stress-systeem werkt, kun je je gedrag hierop aanpassen en weer toewerken naar een gezonde dosis stress.
Aan de basis van mijn aanpak ligt de CSR-Methode: Chronisch Stress Reversal. Een wetenschappelijk onderbouwde en systematische aanpak waarbij lichaam, gedrag en psyche in een logische volgorde weer in balans komen.
Hoe ziet het programma eruit?
Per individu volgt een programma op maat met aandacht voor drie belangrijke fases in het herstel:
· Fysiek herstel en bewustwording van het biologische stress-systeem
· Houding en gedrag aanpassen en voorbereiden op terugkeer naar de werkvloer
· Opbouw conditie en een gezonde houding ten opzichte van stress als ‘way of life’ vasthouden
Werkhervattingsplan
Terug op de werkvloer is een werkhervattingsplan cruciaal om succesvol de draad weer op te pakken. Een plan met verantwoorde begeleiding, werkbelasting, opbouw en voortgang. Dat geeft rust en vertrouwen.
Voor wie is het traject bedoeld?